Vad är Functional Fitness?

Functional Fitness är en träningsform med ursprung i rehabilitering anpassad för att underlätta vardagen och möjliggöra en aktiv livsstil. Våra kroppar är skapta för att klara komplexa rörelsemönster med flertalet involverade muskelgrupper.

I dagens stillasittande samhälle försummas dessvärre kroppens fulla potential och monotona rörelsemönster riskerar på lång sikt orsaka stelhet, förslitningsskador och allmänt försämrad funktion. Functional Fitness-träning kompletterar en aktivitetslös vardag perfekt och är en investering i den egna hälsan.

Functional fitness är ett brett begrep och varje utövare söker olika resultat beroende på vad syftet med träningen är. För äldre människor är verkliga scenarier som att komma ur sängen, resa sig i en knäböj, gå upp en trappa vara målet med träningen.

Många övningar gör man endast med hjälp av sin egna kroppsvikt och man använder man sig av redskap som skivstång, kettlebells, medicinbollar. För att öka styrkan tar man till tyngre vikter och lyfter dessa på sätt som är säkra och för att få så stor effekt som möjligt.

 

Functional Fitness historia

Funktionell träning har sina rötter tillbaka till antika Grekland där det vart känt som Calisthenics. Både Spartanska krigare och kinesiska Shaolinmunkar byggde styrka och kroppskontroll genom denna uråldriga träningsform som fortfarande är lika aktuell.

Grekerna har alltid varit fascinerande av människokroppen som låg i fokus för både konst och vetenskap. Ordet Calisthenics kommer från de grekiska orden “kalos” och “stenos som betyder “vacker styrka”.

Principen för Calisthenics är enkel, bygga en vacker, funktionell och stark kropp genom att behärska sin egen kroppsvikt.

Calisthenics har många fördelar, framförallt är det tillgängligheten av att kunna träna vart och när du vill. Istället för gym medlemskap och dyr utrustning använder du endast din kropp som motstånd. Du bygger styrka, balans och kroppskontroll genom att dra, skjuta, böja eller rotera kroppen.